Pressespiegel

Ontwerp ‘goederentrein van de toekomst’ onthuld

Quelle Spoor Pro Vakblad voor de spoorsector.
Auteur: Marieke van Gompel

Het Duitse nationale onderzoekscentrum voor lucht- en ruimtevaart (Deutsches Zentrum für Luft) heeft het ontwerp voor de volautomatische ‘goederentrein van de toekomst’ onthuld. Het concept is bedacht om het Europese spoorgoederenvervoer aantrekkelijker te maken. Het ontwerp kenmerkt zich door de uitgebreide mogelijkheden van autonoom rijden en de hoge snelheden die het voertuig kan bereiken. De onderzoekers verwachten dat de capaciteit en flexibiliteit van het spoorgoederenvervoer met dit nieuw type trein flink zal toenemen. Dat meldt vakwebsite voor het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Het gaat om een innovatief concept voor een locomotief, de NGT CARGO. Op een hiervoor geschikte spoorinfrastructuur kunnen snelheden tot 400 kilometer per uur worden bereikt. Op bestaande spoorlijnen kan de goederentrein tussen de 160 en 200 kilometer per uur rijden.
Intelligente wagons

De intelligente wagons van de goederentrein hebben aparte elektrische motoren en een batterij die remenergie opslaat. De wagons kunnen daardoor autonoom en zonder bovenleiding rangeren. Daarbij is geen spoorpersoneel of een aparte rangeerlocomotief voor nodig. Daarnaast kunnen de individuele wagons de laatste kilometers naar de klant autonoom afleggen met behulp van sensoren.

De locatie van de individuele wagons is te allen tijde beschikbaar, waardoor klanten over de precieze details beschikken van de goederen en de aankomsttijd. De wagons kunnen rechtstreeks naar havens en intermodale railterminals rijden waar de goederen in de wagons vervolgens gelost en geladen kunnen worden.

Lees het volledige verhaal op RailFreight.com.
Onderwerpen: autonoom rijden, goederentrein, rangeren, zelfrijdende trein

Fazit im Deutsch;

Deutsch National Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt, hat einen neuen Entwurf für der Güterzug der Zukunft präsentiert.

  • Diesem Entwurf kennzeichnet sich durch autonomes fahren und hohe Geschwindigkeit.
  • Man erwartet hierdurch eine Verbesserung der Kapazität und Flexibilität.
  • Auf geeigneten Gleisen ist eine Geschwindigkeit von 400 Km/h möglich, auf alte Gleisen 165 bis 200 Km/h.
  • Mit brems Energie werden Batterien geladen sodass beim Rangieren keine Oberleitung mehr nötig ist, auch braucht man beim Rangieren kein Personal mehr und durch eingebaute Sensoren ist es möglich das Wagons autonom die letzte  Strecke zum Kunde zu fahren.

Wenn ich dieses alles lese denke ich dass der Frage, „wieso hat man sich nur für ein drittes Gleis entschieden?“, berechtigt ist.